Pieczony pstrąg, delikatny i
aromatyczny - z porami, koperkiem i cytryną. Por jest wyrazisty w smaku, dzięki czemu dobrze współgra z delikatną rybą. Danie upiekłam w piekarniku i bardzo nam smakowało. Jednak jeśli macie możliwość, przygotujcie je na grillu. Pstrąg z grilla, z przypieczoną skórą będzie wprost rozpływał się w ustach. Polecam na zdrowy, wiosenny obiad.
Składniki:
2 pstrągi
2-3 gałązki koperku
1 cytryna
1 biała część pora
2 łyżki oliwy
2-3 gałązki koperku
1 cytryna
1 biała część pora
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pstrągi umyj, osusz, odetnij głowy (ja ich nie wyrzucam, tylko zamrażam i później gotuję zupę). Skórę ryby natnij w kilku miejscach, natrzyj solą, pieprzem, a do środka pstrągów włóż po plasterku cytryny i gałązkę koperku.
Pora umyj, pokrój w plasterki. Ryby przełóż do naczynia, w którym będziesz je zapiekać i posyp plasterkami pora. Piecz ok 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj z pieczywem/ziemniakami i ulubioną surówką.
dawno całego pstrąga nie jadłam!
OdpowiedzUsuńtrzeba koniecznie to nadrobić :)
UsuńFajna rybka, bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJa jestem od zawsze wielkim fanem ryb i jak tylko mam okazję to bardzo chętnie je przyrządzam. Dlatego z powodzeniem mogę każdemu polecić przepisy na łososia z https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdyż według mnie wychodzą one wyśmienicie.
OdpowiedzUsuń